Co jeść przed nurkowaniem?

przez • 9 czerwca, 2015 • Freediving, NewsKomentarze (0)2054

Na AIDA International od 3 czerwca toczy się niesamowicie ciekawa i burzliwa konwersacja na temat odżywiania we freedivingu. Zaczęło się od niewinnego pytania zadanego przez Anna-Marie Richardson – „Co jecie przed nurkowaniem”. Po pierwszych kilku odpowiedziach jak owsianka, banany, naleśnik z miodem, kawa itd. nagle rozmowa wkroczyła na zupełnie inny poziom, bo włączyli się do niej zawodnicy ze światowej czołówki, instruktorzy oraz naukowcy badający ten temat – w tym profesor Erika Schagatay, znana szwedzka badaczka freedivingu współpracująca z AIDA.

Polecam Wam śledzić konwersację, bo pojawia się tam mnóstwo ciekawych informacji na temat diety korzystnej dla freediverów, m.in. postu, soku z buraków, spożywania dużej ilości antyoksydantów w tym witaminy C, magnezu, koenzymu Q10… Dyskusja ma mocno naukowy charakter i wdrożenie się w nią wymaga wiedzy z zakresu fizjologii albo samozaparcia i czasu na tłumaczenie jej na bardziej zrozumiały język. Jednakże naprawdę warto. W konwersacji pojawia się sporo linków do różnych badań, część z nich przeczy sobie, a dodatkowo jeszcze Erik Fatah ujawnił także, że za miesiąc pojawi się jego e-book dotyczący fizjologii i diety we freedivingu.

Bezpośredni link do rozmowy znajdziecie tutaj.
Kopia dyskusji została również przeniesiona na dropbox, z którego możecie ją pobrać w formacie PDF – od czasu do czasu aktualizowany jest plik, który znajdziecie tutaj.

Dodaj komentarz